Raons per les quals pensar-se això de l’energia termosolar a casa

L’any passat a Barcelona vaig anar a un curs molt interessant sobre energia solar -era part de la carrera-. He d’admetre que en un principi em vaig sentir decebut perquè ens van mostrar els desavantatges d’aquest tipus d’energia tant a nivell d’escalfar aigua com a nivell d’obtindre energia.

És clar que també ens van mostrar els avantatges, però és que això és molt probable que ho coneguem tots. Utilitzar aquest tipus d’energia suposa una inversió inicial important que després, una vegada instal·lat el sistema suposarà un cost molt baix de manteniment i un consum elèctric que dependrà de molts factors segons el tipus d’instal·lació, la zona del planeta, etc.

La tecnologia de les plaques solars amb el fi d’escalfar aigua no és realment complicada. És més una evolució d’uns coneixements que ja se’n tenien que una novetat. Simplement es tracta de concentrar una gran part de calor en la superfície de la placa (per exemple, amb efecte hivernacle utilitzant doble vidre) i després transmetre aquest calor a l’aigua. Per tal de que aquesta transmesa siga eficient s’utilitzen materials que siguen bons transmissors de calor i que aïllen bé el conjunt per tal d’evitar pèrdues. Considere que no és un sistema realment complicat. La part complicada és fer el sistema més eficient. Ara fa un temps vaig escriure a la wikipedia un article sobre el funcionament i l’estructura d’aquests tipus de sistemes. Podeu pegar-li un ull (encara hauré d’ampliar-lo):

Energia Termosolar

Feta la introducció, vull anar a la raó per la qual he escrit aquest article. Hi ha un avantatge important amb l’energia termosolar: l’estalvi d’aigua.

Cada vegada que obrim l’aixeta per tal d’obtindre aigua calenta, sempre es perd una quantitat en major o menor mesura d’aigua que està freda i que no volem -sobretot a l’hivern-. Doncs si en tinguérem una instal·lació termosolar a casa això no passaria. La instal·lació i el sistema permet que l’aigua calenta estiga contínuament circulant per les tuberies i, per tant, només obrir l’aixeta d’aigua calenta, obtenim aigua calenta. No perdrem ni un litre d’aigua.

I això és una qüestió que no hem de menysprear. Però, alerta, la instal·lació cal que estiga correctament configurada per tal d’ésser totalment eficient. Avui en dia per llei és obligatori instal·lar els sistemes termosolars a les noves contruccions però en molts casos les instal·lacions no estan fetes correctament (la inclinació de les plaques, materials que són dolents, etc.). M’he trobat a molta gent que m’ha expressat dues opinions: o que està molt bé i funciona perfectament o que això no funciona. La qüestió és clara, si no funciona és que la instal·lació no ha sigut correcta. Si decidim instal·lar-ne plaques solars hem d’informar-nos bé.

Cal dir que aquesta energia està subvencionada i que el preu de la instal·lació pot ésser de uns 15000€ (varia molt, això és una xifra orientativa), hi ha préstecs amb interessos especials en aquests casos, és com si compràrem un cotxe, però sense comprar-lo :P.

Raons per les quals pensar-se això de l’energia termosolar a casa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s