Canvis

Dins de no molt de temps faré canvis. M’estic rumiant com fer-ho per a que la gent afectada no es quede amb un monstre i sense saber com actuar.

Ja fa temps que fomente la utilització del Programari Lliure i cada vegada n’estic més convençut de la necessitat de que hi existisca i que els seus principis siguen els principis del software en general. Normalment sempre que he volgut instal·lar software lliure als amics o coneguts feia un raonament basat en que la gent, en general, no vol complicar-se la vida amb l’ordinador. Jo ho entenc, però hem d’admetre que els ordinadors i els software que els controla cada vegada són més presents a la nostra vida i cada volta controlen més i condicionen més els nostres actes.

Si el software que controla el món és privatiu (contrari a lliure i a “codi obert”), mai no sabrem què hi ha a dins. I a un codi que és “tancat” pot amagar-se qualsevol cosa. El vostre simpàtic Windows sense el qual no podeu viure pot tindre funcions internes totalment amagades que controlen tot el que feu… exacte, el mateix que un virus trojà. Però com que el codi de Windows és tancat, mai no ho sabrem. Això és aplicable a qualsevol programeta que tingueu instal·lat al vostre ordinador i siga de codi tancat (en general, el 99,9%).

Per altra part -més idealista-, els programes privatius mantenen el control del software en aquelles persones que tenen diners, els programadors realment no tenen poder. És clar, però, que hi ha una gran part de programadors que treballen a empreses les quals els obliguen a no publicar mai el codi que fan, doncs per això els paguen. Normalment podríem admetre que les coses són així i que canviar-les és massa complicat com per provar a fer-ho. Hi ha alternativa, però. I avança ràpidament. Tan ràpidament que les empreses líders en software (Microsoft & company) volen que isca la llei de patents europea que permeta a Microsoft patentar els conceptes.

Què vol dir això de concepte en termes de software? Doncs, per exemple, la barreta d’scroll que hi ha a la dreta als navegadors per tal de pujar i baixar en la pàgina web. Aquesta barreta pot programar-se de mil formes diferents, però el concepte de “barreta de navegació” és només un. Si la UE permet que es patenten els conceptes a nivell de software, qui tinga més diners i obtinga les patents és qui manarà sobre els altres. I qui té diners són Microsoft & company i no pas els petits programadors que desinteressadament programen per ajudar al Programari Lliure.

És com si es poguera patentar el concepte de “bolígraf”. Un bolígraf pot fabricar-se de mil formes diferents, hi ha formes de fabricar-ho que estan “patentades” i hi ha formes que no ho estan. Al cap i a la fi, però, hi ha moltes empreses que en fabriquen. Si alguna d’aquestes empreses poguera patentar el concepte de “bolígraf”, només eixa empresa podria fabricar-ne, la resta no podria ja que estarien violant la patent. Haurien de pagar per tal de fabricar bolígrafs.

Té sentit això?. No.

Bé, doncs no té sentit recolzar de forma indirecta a una companyia que va en contra de la llibertat del software. Per això, en pocs mesos deixaré de donar suport als meus amics i coneguts que sempre m’han demanat ajuda amb el Windows o el Mac. Evidentment abans procuraré mostrar-los una miqueta més de GNU/Linux i les seues bonances.

Ara que decidisc tot això em ve al cap una anècdota. Quan vaig anar fa un temps a arreglar l’ordinador de la parella d’una amiga, van comentar-me que abans, normalment, els arreglava l’ordinador un amic que quan va acabar la carrera volia cobrar-los -supose que amb descomptes- per arreglar-los l’ordinador. En aquell moment jo em vaig quedar de pedra, però ara entenc que cadascú té les seues idees.

En el fons, aquells que només volen l’ordinador “perquè funcione bé i faça el que ha de fer”, han d’aprendre que l’ordinador no ha d’ésser una caixa negra. Haurà un moment al qual tothom haurà de saber mantenir de forma com a mínim bàsica un ordinador, al igual que sabem posar una bombeta quan es fon la que hi havia abans. I, ara bé, quan vulgueu canviar la bombeta, ¿voldreu que siga tot una caixa negra que només puga arreglar-la un tècnic que vos cobrarà una bona quantitat de diners, o voldreu que hi haja una caixa oberta amb unes bones instruccions, tot gratuït i amb la satisfacció de saber que ho heu fet vosaltres mateixos?.

Pastilla vermella o pastilla blava?

Canvis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s