Els xiquets (sí que saben)

Ja duc unes setmanes instal·lant GNU (Ubuntu) a un col·legi, el Manuel Antón, de Mutxamel.

La idea va ser del director, en Pere, i tot això va eixir a partir d’unes propostes sobre l’Escola d’Estiu. Les finalitats són dos: per una part preparar els ordinadors per a les Jornades Tecnològiques que farem dins de tres setmanes i per altra migrar el centre a GNU/Linux.

Avui, mentres acabava d’instal·lar l’Ubuntu als dos últims ordinadors, tocava classe d’informàtica. Així que estàvem els xiquets, Pere i jo. En un moment donat Pere ha començat a parlar del que estàvem fent -instal·lar linux- i per què ho feiem. Llavors hem parlat de Microsoft i del que ens fa pagar a tots i de com es desenvolupa i, per altra part, de com es desenvolupa el programari lliure i la seua filosofia.

Els xiquets ens miràvem bocabadats quan els parlavem de com funciona linux, del fet de que els virus ho tenen molt més difícil per entrar a linux que a windows, el fet de que quasi tot siga gratuït, etc. En un moment donat, Pere ha preguntat:

– Quin programari voleu, el que desenvolupa Bill Gates i només ell controla o el que es desenvolupa col·lectivament.

Llavors tots els alumnes han respost a l’unisó:

EL COL·LECTIU!!

Realment m’ha agradat sentir-ho. Perquè els xiquets no posen en dubte els principis del software. En canvi, les persones grans de seguida pensen en: si no paguen diners, això no arribarà enlloc.

Han passat més de 20 anys des que s’iniciara el projecte del programari lliure. I avui GNU/Linux és per fi una alternativa real a Windows. Hem d’acceptar que Windows va apropar la informàtica a tothom amb Windows 95 i demés, però ara que GNU/Linux ja està preparat, no té sentit continuar amb Windows. I, si a més, tenim uns xiquets disposats a entendre per què cal GNU/Linux no només a l’educació, sinó a tots els aspectes generals de la nostra vida informàtica, sembla que hi ha esperança.

Els xiquets (sí que saben)

Un pensament sobre “Els xiquets (sí que saben)

  1. Eleneta diu:

    Que poca vergüenza eso de ir sorbiéndoles el coco a niños inocentes y hacerles pensar que lo que es gratis es bueno!!!! Qué fuerte, qué fuerte, qué fuerte!!!!

    Jajajaja. Si al final resultará que encontrarás adeptos a tu secta, eh?? Jijiji.
    Q no… q me alegro mucho q puedas estar llevando a cabo esto, q al final resultará q el idealismo es efectivo cuando alguien le pone tanto empeño como tú…

    Un besote!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s