GNU/Linux és més ecològic

A la setmana cultural que es farà al col·legi Manuel Antón a Mutxamel, m’han ofert donar classes d’introducció a GNU/Linux per als xiquets. Com que aquest any la cosa va d’ecologia, cal pegar-li una ullada a la vessant ecològica del programari lliure en general i de GNU/Linux en particular.

La primera raó per la qual GNU/Linux és més ecològic que Windows és la que fa referència al consumisme directe. GNU/Linux no està creat per complir unes xifres de vendes milionàries que requereixen unes campanyes abusives de creació de necessitats falses i de envoltoris vistosos que requereixen molta més energia per dissenyar-los i fabricar-los que no pas un envoltori normal. Més enllà, GNU/Linux no necessita cap tipus publicitat bassada en despeses milionàries, perquè qui fem publicitat som els usuaris, amb la nostra veu.

La segona raó també té a veure molt amb el consumisme. I és que cada nova versió de Windows ens obliga a haver d’actulitzar el sistema per gaudir d’ella. Fins i tot, existeixen casos als quals empreses senceres estan obligades a actualitzar-se perquè es deixa de donar suport a versions anteriors. Això suposa haver de llençar ordinadors i haver de comprar-ne nous. Amb GNU/Linux això no passa: existeixen versions que aprofiten els ordinadors més lents i versions que aprofiten els ordinadors més potents. Sempre, tinguem l’ordinador que tinguem, podrem trobar una versió de GNU/Linux que s’emmotlle a les nostres necessitats i mai se’ns obligarà a passar-nos a una versió més nova que requerisca un ordinador millor. Per altra part, també cal dir que GNU/Linux aprofita millor els recursos dels ordinadors.

La tercera raó té a veure amb GNU/Linux com a sistema operatiu en sí mateix i la seua filosofia de col·laboració. Això suposa que tot es fa pel bé de la comunitat -evidentment tothom qui aporta alguna cosa és reconegut pels altres i això suposa una satisfacció ‘impagable’-. En cap moment la finalitat justifica els medis, cosa que suposa que els medis -la seua filosofia i tot allò que comporta- es mantenen en peu. Aquesta filosofia és indirectament solidària, indirectament igualitària, indirectament desinteressada. Tots aquests principis donen als usuaris que ho comprenen unes idees de com haurien d’ésser les coses a aquest món incloent el marc ecològic i la necessitat de aprofitar els recursos dels quals disposem al màxim.

GNU/Linux és més ecològic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s