GNU – Win // Comunitat – Capitalisme

Veiem. Em considere una persona “difusora” de GNU/Linux i sovint em trobe amb una situació:

Hi ha persones que tenen curiositat per provar GNU/Linux, però la seua dependència de Windows és massa gran i llavors posen massa pegues de “si trobaré aquest programa o aquest altre”.

Es a dir, existeix un enquistament molt gran amb Windows. Això no estaria gens malament si no fos perquè el 99% del programari que tenen a l’ordinador és programari propietari que han piratejat. Aquest programari propietari és a més del tipus “exclusiu” (allò que fas amb mi només ho pots fer amb mi mentres jo t’ho permeta, en el format que jo et diga i a la plataforma que jo vulga). És a dir, és una espècie de… presó?.

Quan em trobe amb aquestes situacions a les quals les persones estan tan “incrustades” amb Windows i els altres programes, no puc evitar comparar-ho amb la vida mateixa.

És a dir, vivim en un món capitalista, injust on uns quants ho controlen tot. Vivim ja amb dependència d’aquest món i, tot i que podem pensar en un món “millor” i el voldríem, ens mantenim escèptics i les nostres dependències actuals fan que desconfiem de seguida de les “alternatives”. No sabem si ens permetran fer tot allò que fem ara. Sabem que hi ha un món millor, però també sembla que no ens ho acabem de creure.

Quan parle d’un món millor, al títol he posat “comunitat”, que no pas “comunisme” per evitar confusions del tipus “Cuba, URSS, Corea del Nord” (que això no és comunisme ni res semblant, això és una dictadura on tot pertany al dictador). “Comunitat” vol dir que tot és de tots. Existeixen desenvolupadors i creadors que tenen reconegut el seu mèrit sobradament i se’ls respecta. I se’ls paga, però no de la mateixa forma que passa actualment. Els drets d’autor no existeixen, es podria dir que existeix el “mèrit de l’autor” segons el programa que ha fet i el reconeixement que rep (també en forma de diners).

Actualment hi ha empreses com Sun, HP, IBM que tenen programadors que creen programes sota llicència GPL, és a dir, programes lliures. Aquestes empreses paguen el temps dels programadors per crear un programa. Després, una vegada alliberat el programa, la resta de programadors del món l’agafa i comença la part bona: correccions, millores, propostes… Realment aquestes companyies donen una espenta i després la roda gira tota sola. I després aquestes mateixes companyies s’aprofiten de les millores que es van presentant, etc.

En el fons, realment, la teoria es basa en que si algú fa una cosa que beneficia a tothom, perquè s’ha d’impedir que això arribe a tot el món?. El millor exemple: les farmacèutiques. No paguem el que costa fabricar el medicament, no. Paguem uns “drets” d’autor que fan que gent es mora arreu del món. Té sentit?. És clar que no, doncs el mateix passa amb la resta del coneixement.

A mi m’agrada dir: “Coneixement lliure”. No m’agraden els drets d’autor, sinó el “reconeixement i el mèrit de l’autor”. Però bé, això és el món capitalista, i la gent no acaba de creure en el treball comunitari.

GNU – Win // Comunitat – Capitalisme

Un pensament sobre “GNU – Win // Comunitat – Capitalisme

  1. molt bon article Pau.

    estic molt d’ acord amb tu amb lo de anomenar comunitat, i no comunisme. Tot i que el nom comunisme ha estat embrutat com el nom hacker. el programari lliure no es pot comparar amb el comunisme actual, sinó amb una llibertat de poder escollir, i llibertat per poder veure les coses que creen altres per beneficiar a la humanitat.

    en lo de les farmacèutiques, es patètic que la intenció de elles sigui fer calers, i no curar a la gent, que es la principal cosa que deu motivar als que estudien medicina. Pero aquest sistema fa que empresaris arrepleguin estudiants de medicina i els exploti i es quedi la seva patent.

    No i crec molt jo amb les patents, però bueno :P, ojala algun dia surgeixi una GPL pels medicaments 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s