El nacionalisme madridista

Aprofitant la victòria del Reial Madrid en aquesta lliga (ben merescuda, per cert), vull parlar una miqueta d’una idea curiosa que se’m va ocórrer després de les eleccions. Té a veure amb el nacionalisme madridista.

No, madridista no es refereix directament al futbol, sinó a la concepció que tenen els madridistes de com ha d’ésser el seu país i les coses que això comporta. Primerament, existeix una espècie de veritat absoluta en les seues actuacions: les seues idees sobre què és solidaritat, què és Espanya, què és l’economia, què és “normal” i què no ho és, etc. Existeix el sentiment de que la resta d’Espanya ha de ser com ells i pensar com ells.

Aquest problema no seria tal si no fora perquè aquesta superioritat dóna peu a certa intolerància. El problema, però, més enllà, arriba quan estenen aquest pensament a la resta de l’Estat. Ja es comença a divisar un moviment entre la gent de “espanyolisme” intolerant: intolerant contra tot allò que no siga el pensament que indirectament arriba i ens arriba (televisió, diaris) des de Madrid.

No ens equivoquem: no som espanyols, en tot cas som madrilenys. El nostre pensament prové d’allà, a l’igual que també prové dels EUA. Tot i així, el pensament acaba provenint d’un lloc o d’un altre, però el pensament no pot ser excloent, no pot ser intolerant davant d’altres formes de pensar.

Existeix un nacionalisme madrileny que és anti-nacionalisme català, basc o qualsevol altre. “Los madrileños”. “Los alicantinos”. “Los valencianos”.

Al cap i a la fi, a la vida, és difícil no identificar-se amb col·lectius. Però no podem fer que això supose exclusió i molt menys intolerància. El nacionalisme espanyol, més concretament el madrileny, ho és. És intolerant. Els nacionalistes catalans i bascos (i els altres també) han d’aprendre a saber reaccionar amb “seny” contra aquest nacionalisme: perquè la intolerància del primer pot generar intolerància dels altres.

Respecte a com pensen els altres. Això és el que ens falta.

El nacionalisme madridista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s