El problema del creixement

Una de les qüestions més conflictives amb les quals ens les hem d’apanyar a les zones on s’ha construït molt és: hem d’aturar el procés de construcció? això suposaria que molta gent perdera el seu treball? seria finalment bo o dolent per a tots?.

La resposta no arriba a estar clara. Però se’ns acusa moltes vegades d’anar “en contra del creixement”. És clar que “nosaltres” no ens oposem al creixement, ens oposem al creixement insostenible al qual hem estat sotmesos durant els darrers anys.

Sembla que la cosa finalment s’estabilitza al País Valencià, i ciutats com València ja perden una mica de població -tot i que es continua construint-. No només València, sinó també Alacant i altres ciutats importants -però es continua construint-.

El procés ha estat devastador. Hem estat 10 anys de creixement brutal, de canvi de paisatge, d’augment de la població exagerat, etc… I el problema és que no s’ha respectat el nostre entorn. Per totes aquestes coses, un dia que tornàvem de Tabarca i mirava la invasió urbanística a les muntanyes de Sant Pola, vaig escriure això (ja ho vaig publicar):

Lleveu-me els records

un a un.

Ompliu-los de ciment

i de llums.

No deixeu que reconega

la meua terra.

Com si la guerra

haguera passat per ella.

Feu que aquesta ja no siga

la meua llengua.

Doneu-me una altra

d’una altra terra

que s’emporte

l’únic que em queda.

Ara ja ha passat la tempesta, i les preocupacions són moltes. És curiós, però, per exemple, que la gent de fora vota al PP. A Mutxamel l’exemple és molt clar: el poble sempre ha estat més o menys del PSOE. Ha crescut molt pels voltants, s’han fet urbanitzacions i aquestes coses. Aleshores, quan es fa el recompte de vots, al centre del poble sempre continua guanyant el PSOE i IU, però als voltants el PP guanya. Qui ve de fora, vota al PP -podríem resumir-.

Una altra qüestió que preocupa és que molta gent de fora passa del valencià fins a punts preocupants: no només no l’aprenen, sinó que es queixen que els cartells o els anuncis oficials estiguen en valencià. Molts demanen “les dues llengües”, és clar que tenen el seu dret: però si passen del valencià… jo no els done ni aigua. Si els donem tot en castellà, mai es preocuparan d’aprendre valencià. Més enllà, a Mutxamel hi ha un partit: “Gent d’ací” que es queixa de l’ús del valencià i demana “bilingüisme”, i curiosament ells sempre ho fan tot en castellà.

Aquests anys han suposat passar d’estat dolent a estat més crític en molts aspectes, els més importants: destrucció del paisatge i destrucció de la nostra cultura. Bé, però, sembla que la cosa s’atura una mica, però… per quan de temps?.

Ja ho veurem.

El problema del creixement

6 pensaments sobre “El problema del creixement

 1. crec que no estem contra el creixement, sinó de l’ acceleració que han produït en el creixement. Ja que han creat un boom economic que tard o d’hora havia d’ explotar. Per aquí a Catalunya la cosa també està frenant. Tot i així encara alguns són capaços de pronosticar 3000 vivendes a collserola.

  🙂

 2. Albert Ridau diu:

  Estic d’acord amb tu en lo que pasa en Mutxamel, pero crec que t’quivoques amb el que dius de gent d’ací, em pareix que defenen l’ús de les dues llengues a Mutxamel, cosa que no crec que haja de considerar-se que “passen del valencià”. Jo estic amb ells, jo soc valencià com el primer, però encara que a algun els pesetambé soc espanyol, i crec que qualsevol pot dirigir-se a la Administració amb la llengua que vulga. crec que es el que diu la constitució i la llei, i mentre siga aquesta sigui així, no s’ha d’imposar el valencià per damunt de qualsevol altra llengua i menys encara per damunt dels drets constitucionals. Salutacion

 3. Pere Roses diu:

  el partit independent eixe de Mutxamel em sorpren. Soc d’un poble de Girona. Fa temps que el segeix i es impresionant la capacitat que tenen per a modernitzar la vida política del poble. Han revolucionat, sense cap mena de dubte, el panorama poítica aacantí, ja que naixen dels veíns. van tenir un exit meravellos en les pasades eleccions, i crec que es convertirá en un dels millors partit que poden pasar per eixe poble. Tinc familia a Mutxamel, i em diuen que els de gent d’ací fan un periodic molt interesant on fan crítiques construcitives, i parlen de la gestió política des de una perspectiva més propera al ciutada. Des de Girona estem pensat en copiar-los.

 4. Jo he llegit moltes vegades aquest diari que comenteu que fan els de Gent d’ací. Per desgràcia, no puc estar d’acord amb vosaltres amb allò que allà es mostra: hi ha moltes contradiccions.

  Una de les contradiccions més sonades era la d’acusar a l’Ajuntament d’immobilisme, dir que l’equip del Govern no feia res pel desenvolupament de Mutxamel i per altra part criticava projectes com el polígon industrial que s’estava fent a les afores.

  Per altra part, aquest diari peca de sensacionalista, cosa que fa que no siga creïble.

  Quant al valencià, per desgràcia només cal visitar la pàgina de Gent d’ací per comprovar que l’única cosa en valencià que s’hi pot trobar és el nom del partit. Ací no estem parlar de ser espanyols o no, estem parlant de defensar i fomentar una llengua. I des de Gent d’ací l’únic que fan és dir que sí, que defensen el bilingüisme, però els fets demostren que el valencià és inexistent per a ells. Una llàstima, perquè això és el punt pel qual em pareixen més incoherents.

  En fi, molta sort a Girona copiant als de Gent d’ací. Perquè us farà falta.

 5. josep diu:

  A la atensio de Pau, no antenc perque dius que Gent D’aci, es un partit que va contra el valencia,tot lo contrari, a Mutxamel hian moltes persones que no saben parlar en valencia, y lo que es preten es que la informasio arribe a tots el mutxamelers. Gent D’aci som un partit fet de persones d’asqueres sobre totot; pero no es la ideologia lo que ens importa, nosaltres som un partit de ambit local, y lo que realment ens preocupa es com una alcaldesa del PSOE, despilfarra els dines del poble, fa plans urbanistiscs per aon se vol, destruint el nostre patrimoni mes presiat, que es el horto, duent a la ruina als pobres camperols, ha destruit la democrasia al ajuntament de Mutxamel, es el favoritisme, el despilfarro y la corrupssio lo que ens mou a lluitar per un poble millor, ara exe es el verdader problema que tenim, despres ja vendra la nostro posisio, el periodic, pot parexer sensasionalista, pero es la punta del iceberg de lo que pasa aci a Mutxamel, a partir des nous periodics, hiauran molts articles en valencia, grasies per seguimos, perdoneu es faltes de ortografia, y per favor ante tot som valencians.

 6. Amb les crítiques estic d’acord, a la part d’urbanisme, sembla que l’alcaldessa s’ha venut als constructors. Però no ens equivoquem, Asunció Llorens és molt més valencianista que d’altres. Ara bé, és clar que ser valencianista no és suficient.

  Per altra part, us respecte i respecte allò que dieu. També cal tindre en compte que no us he vist mai governar a Mutxamel i poc puc dir (més valen fets que paraules).

  Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s