L’educació ací i als Estats Units

Ara que tinc una professora d’anglès que és dels Estats Units, he tingut l’oportunitat de parlar de temes sobre els quals sempre he tingut curiositat i, potser, certs prejudicis.

Un d’aquests temes ha estat l’educació. Supose que no sóc l’únic que es pensa que l’educació als Estats Units no és bona, que els joves d’allà no saben on està Espanya o qualsevol altra part del món que potser nosaltres sí coneixem sense haver-nos d’esforçar molt.

Una altra idea generalitzada és que allà és tot més fàcil, ja siga a l’escola, a l’institut o a la universitat.

Per últim, una altra opinió generalitzada és que l’educació pública dels Estats Units deixa molt que desitjar i que per això només les persones amb prou diners tenen estudis de qualitat ocupant així alts càrrecs i tenint més facilitat d’accés a molts llocs.

Doncs bé, sembla que això són el que seu nom índica: tòpics. L’únic que realment sembla que és cert és el fet que els estudis previs a la universitat són més fàcils degut, sobretot, al fet que no hi ha examens, sinó que es basa en allò que ací diem “avaluació continuada”.

Però si parlem de l’universitat, sembla que la cosa canvia i allà als EUA la cosa és prou més difícil que no ho és ací. La meua professora parla per experiència pròpia i també per algunes xarrades que ha pogut tindre amb altres professor de la universitat d’Alacant. També comenta que a les carreres d’allà es tracta de fer diferents examens al llarg del curs, no només un al final com és ací en la gran majoria del casos.

Per altra part, la qualitat de l’ensenyament m’ha comentat que no és dolenta. Que ells estudien de tot, a l’igual que ho fem ací. I no podem dir això de “els estudiants dels EUA són incultes perquè no saben on està Espanya” quan molts estudiants d’Espanya no saben on està Israel, Mongòlia o Dinamarca (i si parlem de capitals, millor ni contar-ho).

A Espanya també existeixen escoles elitistes on només hi va gent que té diners per pagar-ho. I després aquesta mateixa gent és la que va a les universitats privades on obtenen tres títols en cinc anys per a després dirigir companyies (llegiu ICADE, ICAI o el que siga).

El que sí és cert és que allà els estudis són molt més cars que ací. Per descomptat, si un és bon estudiant, obté beques durant tot l’any (i sembla que són prou comunes). I allà gairebé la gran majoria treu els estudis en els anys que toca (no com jo). Supose que això és degut a la pressió econòmica que suposa.

A l’Estat Espanyol molts estudiants no saben que el 80-90% del preu dels estudis universitaris estan subvencionats. És a dir, normalment paguem uns 800€ quan el preu real és de 5000-6000€. I la gent això no ho sap. I clar, ací vivim a costa dels nostres impostos (jo inclòs). Curiosament no tenim eixa consciència de la importància sobre que les coses siguen públiques (a diferència dels països del nord d’Europa).

En definitiva, l’educació als Estats Units és millor que ací en la gran majoria dels aspectes. Per descomptat no estic d’acord amb això del preu tan elevat que costa estudiar allà una carrera, però també caldria canviar les coses ací per conscienciar a la gent a aprovar-ho tot… potser llevar la subvenció de les assignatures suspeses?.

L’educació ací i als Estats Units

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s