Un Estat multilingüe?

Sovint es discuteix a La Tafanera i altres pàgines d’entorn català sobre la necessitat d’independència per tal que el català siga completament respectat i tinga “tots els drets” que tenen llengües amb molts menys parlants. Estic completament d’acord en què el millor escenari per a la salut de la nostra llengua seria el d’un Estat Propi.

Ara bé, existeixen altres situacions possibles, i no cal anar molt lluny per veure exemples com Suïssa o Bèlgica on existeixen “zones” on es parla una llengua i “zones” on es parla una altra llengua i els parlants d’una zona sovint no saben parlar la llengua de l’altra zona. A Bèlgica existeix una situació amb gent que vol separar el país, tenim dues llengües i dues classes socials històriques: la francesa que fou rica en el passat i la flamenca, que va ser la pobre però que amb el pas dels anys ara és la més rica.

A Suïssa no existeixen dos, sinó quatre llengües diferents on sovint un no pot viatjar a les altres zones perquè la diferència és abismal. A Suïssa es parla el alemany suís, el francès, l’italià i residualment el romanç. Aquells qui parlen francès o italià poden entendre’s en major o menor mesura, però entre els que parlen la variant suïssa de l’alemany no s’entenen amb els francesos (i a l’inrevés passa igual). A l’escola poden triar una de les altres llengües a més de la pròpia, i així viuen. I ells no sembla pas que vulguen independitzar-se els uns dels altres.

Per tant, deduïsc, que la llengua no és del tot un factor clau a l’hora d’obtindre la independència i hem d’anar amb compte en fer-la servir com a excusa per demanar-la. Per gràcia o per desgràcia, s’ha de continuar ensenyant a respectar que el català és la llengua que catalans, valencians i balears parlem des de sempre, però no podem menysprear aquells que parlen castellà. Almenys no per ara: si es vol un Estat Independent, cal obtindre el suport de tothom, i els castellans que viuen a les nostres terres són molts… i parlen castellà.

És una qüestió pràctica i tàctica… res més. Amb el pas del temps ja podrem fer desaparéixer el castellà… jeje.

Un Estat multilingüe?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s