Blok, amb ‘k’ (ni ‘blog’ ni ‘bloc’)

Fa uns anys (no sé si dos, tres o quatre), va iniciar-se la discussió sobre si el terme “blog” anglès hauria de tindre una traducció o fer-se servir de forma directa. Després d’uns quants intents fallits per part del Termcat, finalment es va decidir per l’opció “Bloc” amb “c”, que sona igual que “Blog” amb “g”.

A partir d’eixe moment s’iniciaren moltes discussions més sobre la poca idoneïtat del terme triat: “Bloc” amb “c”. Articles de dues pàgines s’han escrit… i fins i tot s’han iniciat campanyes de “Açò és un blog amb g”. No són molts els casos en què es produeix aquest tipus de reaccions deprés d’haver de decidir coses d’aquesta mena. El mateix va passar amb els termes “desar” i “cercar” relatius a l’àmbit del programari.

El cas de “Bloc” és ben bé més curiós, i potser per això ha provocat més enrenou que no pas altre decisions del Termcat. El fet que Blog i Bloc es pronuncien igual pot donar a entendre fàcilment que l’extremisme lingüístic del Termcat arriba fins a límits insospitats. Sí, allò que el Termcat decideix no és sempre bo, i parle per experiència ara que volen introduir els infinitius (en lloc dels imperatius) en els diàlegs usuari-ordinador. Des de Softcatalà hem deixat clar que no estem d’acord amb aquest canvi. Tot i així, encara no és una decisió definitiva, esperem que canvien.

Però “Bloc” ja porta un temps acceptat. Ja va haver-hi una discussió i una decisió final que caldria acceptar. Qui vulga fer servir “Blog”, que ho faça. Tot i així, la paraula catalana que finalment s’ha decidit com a traducció de “Blog” és “Bloc”. A l’igual que mai veurem “software” a un diccionari de l’IEC, però sí probablement veurem “programari”.

Si les discussions continuen, igual podríem proposar “Blok” o fins i tot “Block”, que sonen igual i també són molt boniques. Cadascú podrà fer servir la que vulga. Per mi l’únic problema que em suposa és que com programe webs, a vegades fem servir “bloc” i a vegades “blog” a les taules de la base de dades… i això pot portar molts maldecaps…

Blok, amb ‘k’ (ni ‘blog’ ni ‘bloc’)

2 pensaments sobre “Blok, amb ‘k’ (ni ‘blog’ ni ‘bloc’)

  1. Potser acabarem amb “dietaris” o “bitàcores”… qui sap?

    Si vols, pots votar a l’enquesta sobre aquest tema que he posat al meu bloc (amb c) 😉

  2. Tot i que he votat, el que volia dir amb aquest article és que la discussió ja no té sentit. La decisió està presa i la forma acceptada és la que és, qui vulga fer servir una o altra paraula, que ho faça…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s