Softvalencià

Fa un parell de setmanes vam obrir la pàgina Softvalencià per tal d’iniciar una campanya de promoció del programari en català/valencià al País Valencià. No volia deixar passar l’oportunitat d’escriure al meu bloc tot comentant algunes de les coses més interessants que es poden trobar a la pàgina web:

La iniciativa Softvalencià ha estat el resultat de molt de temps de feina i tot i que he d’admetre que no l’hem llançada bé, estic convençut que la feina que fem poc a poc donarà algun dia els seu fruït. Vull donar les gràcies a tots aquells que han treballat de valent en aquesta iniciativa: en Toni Hermoso, en Robert Escolano, en Carlos Ferrando, en Xavi Ivars, en Jordi Mallach, en Vicent Cubells (tots de Softcatalà) i a en Francesc Felipe i Gerard Fullana (d’Escola Valenciana).

Així es treballa per la nostra llengua!

https://i0.wp.com/www.softvalencia.org/wp-content/themes/vesper/images/logo_sv.png

Softvalencià

10 pensaments sobre “Softvalencià

 1. Per què dius que no l’heu llançada bé? (i ho pregunte sincerament, per saber-ne la resposta). Crítiques de totes bandes sempre n’hi ha, i particularment pense que heu triat una via ben curosa i pensada, que es nota que és fruit d’anus de treball, primant l’estandardització particular valenciana dins de la unitat general de la llengua catalana…

 2. Bé, simplement perquè molts punts importants s’han quedat en l’aire:

  · El tema de la navegació en valencià
  · La visibilitat dels continguts
  · Fer una mica més de «docència» al respecte

  Però sobretot ens ha faltat el tema de publicitat. Durant dos dies hem tingut moltes visites, però això no és suficient per tal de tindre ressò «real»: una cosa és que et coneguen i l’altra que et facen servir.

  En una de les reunions que vam tindre amb l’AVL ens van oferir un ajut econòmic per la campanya. Com que ficar diners pel mig sempre pot suposar un embolic, doncs no vam avançar en eixe aspecte.

  Per això crec que haguera estat bé haver pogut anunciar-se una mica més activament amb una mica d’anuncis a les pàgines valencianes (pàgina26, informatiu, pica’m, racócatalà i altres pàgines que tinguen una mica de ressò).

  El problema de rebre diners és que ens demanaven que fórem una associació al País Valencià, i Softcatalà és associació a les Illes Balears i, per descomptat, no teníem cap intenció de crear una altra associació apart. S’entén la postura de l’AVL, per descomptat, però Softcatalà és Softcatalà, no té sentit crear una altra associació.

  En fi, que el tema de fer-se conèixer se’ns ha quedat una mica en èxit d’un dia. Però com ja he comentat, continuem treballant!

 3. Aaaaah! Moltes gràcies per la informació. I no podria ser que l’AVL assumira el programari com a propi i li donara difusió institucionalment? D’altra banda, a Ca Partal vas comentar que des de la Generalitat hi havia hagut intents de promocionar el software amb Normes del Puig. Això pot ser?

 4. No, no. Hi ha dos «fronts» secessionistes: per una part la Generalitat que, tot i que fa servir les normes de l’AVL, fa servir un codi intern propi que no té res a vore amb el català. El codi és el que ens identifica a Internet. Així, de la mateixa manera que els angloparlants s’identifiquen amb codis del tipus en_US, en_GB, en_CA, etc. o els espanyols amb es_ES, es_AR, etc. els catalans i valencians s’identifiquen sota el codi ca_ES. Amb la variant valenciana, nosaltres treballem amb el codi ca@valencia_ES, que ens identifica amb la mateixa llengua que els catalans, però especifica el que s’anomena un ‘subtag’ per indicar que és variant valenciana. Com dic, però, ens identifica amb la mateixa llengua que catalans.

  El que està fent la GV és fer servir un codi propi qcv_ES. Això vol dir que la gent que fa servir Lliurex, quan navega, s’està identificant amb un codi estrany que no representa la mateixa llengua que tenen els catalans. Per tant, és una forma de secessionisme lingüístic a nivell informàtic.

  Per altra banda tenim el front blavero. Eixos viuen de les donacions de la diputació i la generalitat valenciana i es dediquen a traduir programes segons les normes del Puig. Però és clar que no arribaran molt lluny. Ja han rebut molts pals i al final s’han quedat desenvolupant programari per a ells mateixos.

  Ara mateix tenim dues preocupacions: per una part, la Generalitat ha pagat a un dels membres de l’OpenOffice.org per a que accepten el codi qcv_ES, l’anomenen ‘Valencià’ i es pose a la web oficial de l’OpenOffice.org. No sé com acabarà la cosa, però gràcies al fet que dos membres de Softcatalà tenen molt de pes a can OpenOffice.org, probablement acabarem desenvolupant nosaltres mateixos una versió en valencià.

  Per altra part, un tema que ens preocupa molt és l’anunci de Microsoft de traduir Windows al valencià. Quin codi faran servir? es? qcv? ca@valencia? un altre? Si volem coses en valencià i volem que se’ns tinga en compter, hem de pressionar per tal que facen servir el codi ca@valencia (és possible fer-lo servir actualment, només cal definir el locale).

  També hem de fer publi de Softvalencià, el que passa és que aquest tema el tenim més fotut. Pensa que nosaltres som traductors i tenim un perfil tècnic, però no tenim realment molta experiència quant a difusió i tot això. Això requereix o: diners o bona voluntat per part de pàgines valencianes (Levante, pàgines de la Generalitat, Pàgina26, L’informatiu, pica’m, valencianisme.com, etc.) per tal que mantinguen algun bàner als seus llocs web.

  El tema dels diners és fotut: l’AVL ens va dir que ajudaria econòmicament la iniciativa, però que havíem de crear-nos com a associació al País Valencià. Però, per una part, Softcatalà mai ha rebut cap subvenció i tot ho fem des del voluntariat pur i dur i volem continuar així; i crear una associació al PV no tendria realment molt de sentit, ja que Softcatalà és el que és i la formem els que som, a més que fer una associació nova requeriria temps que ningú de nosaltres no té.

  Quin rotllo que t’he clavat!

 5. Que va, que va! De rotllo res. M’interessa molt el tema i precisament preguntava per tal de saber com més millor. O siga que el tema d’una llengua però dos denominacions continua sense estar solucionat, ni amb AVL ni sense (igual que el tema d’un estàndard comú per a certes coses).

  El que deia de la difusió és que per què no l’AVL assumeix el treball que heu fet (ja que bàsicament esteu d’acord en tots els criteris) i el promociona com a cosa pròpia. Seria una bona manera d’arribar a centres d’ensenyament, institucions, etc.

  Moltes gràcies per la informació!

 6. A nivell d’ensenyament és complicat: l’AVL no té poder real sobre el tema del Lliurex o altre programari desenvolupat des de la Conselleria d’Educació.

  Certament caldria tornar a parlar amb ells per veure com anar endavant amb tot això. Com ja et comente, però, estem una mica curts de temps i voluntaris per fer aquesta tasca. Però ho tinc en ment!

  Salut,

  Pau

 7. ullbuidat diu:

  Merda!! O_O M’acabo d’adonar que el dia que aconseguim la independència als catalans se’ns identificarà amb el codi ca_CA

 8. Bé, aleshores raó de més per què les Illes i el PV hi siguen el dia que Catalunya s’independitze. Així podrem fer que el codi siga… ca_PC…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s