Imposició d’una llengua

Clamen molts des de l’Espanya profunda i no tan profunda que el sistema educatiu en particular i el Govern de la Generalitat de Catalunya en general imposen el català a la societat catalana.

Si ho mirem fredament, així és. S’imposa un sistema d’immersió lingüística en català i els pares no tenen l’opció a triar cap altra alternativa per als seus fills.

Vaja.

Viatgem 50 anys enrere. Franco feia el mateix.

Déu ni do, si ara resulta que estem el mateix que feia Franco.

Anem 100 anys enrere, o més enllà. El que ens trobaríem és que l’educació a Catalunya (i no sé si al País Valencià) era generalment en català, si més no una barreja segons la zona geogràfica. No imposicions.

Ara avancem en el temps i imaginem que aquest sistema de fa de més de 100 anys haguera avançat fins a on estem ara. Probablement aquest sistema «natural» haguera arribat exactament al mateix sistema que tenim ara: la immersió lingüística. Aquest sistema evolucionat permet a tots els ciutadans catalans acabar els estudis coneixent català i castellà.

Per tant, el sistema actual no és impositiu de la manera que molta gent de l’Espanya profunda i no tan profunda es pensa. El model actual és, amb tot l’encert, l’evolució natural d’un sistema natural que s’ha vist interromput en nombroses ocasions per dictadures i dictats que venien d’Espanya.

Personalment considere la immersió lingüística un encert, una de les millors decisions fetes després de la dictadura a Catalunya. Una llàstima que al País Valencià no es duguera a terme.

Imposició d’una llengua

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s