Els punts principals de la reforma de les pensions

Aquests són els principals canvis que s’introdueixen en la reforma de pensions, que es desenvoluparà gradualment entre 2013 i 2027 i que no afecta als actuals pensionistes.

Edat legal de jubilació.

 1. S’eleva per a tots els treballadors als 67 anys (des dels 65 anys actuals) i s’exigiran 37 anys de cotització (també dos més que ara) per a aconseguir el 100 % de la prestació. Aquesta pujada es fa de forma gradual en dos trams compresos entre 2013 i 2018, i 2019 i 2027. Al primer tram se sumarà un mes per any a l’edat de jubilació exigida per a cobrar tota la pensió, mentre que en el segon tram s’afegiran dos mesos per cada any. D’aquesta forma, en 2013 només s’exigiran 65 anys, en 2019 serien 65 anys i 8 mesos, i en 2027 els 67 anys.
 2. Es manté la jubilació als 65 anys per a aquells que hagen cotitzat 38 anys i 6 mesos, període amb el qual també percebran el 100 % de la pensió. L’exigència dels 38,5 anys també serà gradual; així, cada dos anys es demanaran 6 mesos més d’edat. Entre 2013 i 2014 seran necessaris 35 anys i 6 mesos, en 2015 i 2016 seran 36 anys i així successivament fins als 38 i mig. Si no s’arriba als 38 anys i 6 mesos de cotització s’aplicarà a la prestació un coeficient reductor de l’1,8 % per trimestre.
 3. Jubilació anticipada a partir dels 63 anys. Fins ara els treballadors accedien al retir a través del tràmit de l’acomiadament, però amb la reforma ho decidiran voluntàriament i necessitaran 33 anys cotitzats. Els coeficients reductors que se’ls aplicaran no podran superar el 42% del total de la pensió, davant del 40% que s’aplica ara.
 4. Jubilació anticipada per a situacions de crisis abans dels 61 anys. Serà excepcional i s’han de tenir 33 anys cotitzats
 5. Es manté la jubilació parcial als 61 anys vinculada al contracte de relleu. Per a compensar el sobrecost que suposa per a la Seguretat Social la cotització, tant del rellevador com del rellevat, augmentarà gradualment fins que l’empresa, en 2027, es faça càrrec del 100 % d’aquesta despesa.
 6. Jubilació abans dels 67 para determinats col·lectius. Podran retirar-se abans d’aqueixa edat les mares que hagen interromput la seua vida laboral per cura de fills (9 mesos per cadascun, amb un màxim de 2 anys) i els treballadors amb activitats penoses. Per a aquests últims queda pendent desenvolupar el procediment.
 7. Incentius per a allargar l’edat de jubilació. Cada any que s’allargue la retirada, tant als 65 com als 67, es millorarà la pensió un 3,5 %, fins que s’arribe a la base de cotització màxima del règim general de la Seguretat Social.

Període de còmput per a calcular la pensió.

 1. Es tindran en compte els últims 25 anys de vida laboral, enfront dels 15 actuals. Aquesta transformació també serà gradual i es cobriran totes les llacunes de cotització.
 2. Per a accedir a una pensió mínima contributiva es mantenen els 15 anys que s’exigeixen ara, que donen dret al cobrament del 50% de la prestació.
 • Per als joves que tinguen beques de formació es permetrà que les empreses cotitzen per ells, amb un màxim de dos anys.
 • Per als autònoms s’estableix que les bases mínimes de cotització cresquen, almenys, com les mitjanes del Règim General durant els pròxims 15 anys.

Font | Levante-EMV

Els punts principals de la reforma de les pensions

Un pensament sobre “Els punts principals de la reforma de les pensions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s