GNULinux.cat en castellà? No, gràcies

Uns quants companys i jo portem conjuntament el web de GNULinux.cat, un portal relacionat amb el programari lliure de molta qualitat: publiquem articles amb contingut, sempre tractant de ser el més precisos possibles i tractant de comprovar sempre les fonts. A més, publiquem regularment, un punt realment a favor en el món dels blocs.

No conec pàgines semblants en català, ni tampoc en castellà. Tot i això, el nombre de visites és realment baix, tot i que s’ha de dir que hem anat pujant a poc a poc al llarg del darrer any: actualment superem fàcilment les 500 visites diàries.

Si ens posem a comparar amb altres blocs en castellà que no s’ho current ni la meitat de la meitat, realment la situació és una mica decebedora. Per exemple, el bloc «Ubuntu Life», que és un bloc on l’autor fa apunts molt curts, gens elaborats, probablement pot arribar a les 10000 visites diàries (o més, ja que no ho podem saber amb exactitud).

Davant d’això, és natural que alguna gent de l’equip de GNULinux.cat es pregunte si no estaria malament fer una versió en castellà del nostre bloc. Probablement tindríem un èxit imparable, fins i tot superant a la totpoderosa «MuyLinux», que té gent en plantilla.

La resposta a aquesta pregunta que fins i tot  jo mateix m’he fet és… «GNULinux.cat en castellà? No, gràcies». L’explicació no és senzilla, però cal que siga clara i mostre per què fem el que fem:

El català és una llengua que es troba en una situació curiosa: gairebé el 95% de la gent que parla aquesta llengua, també parla perfectament el castellà. Un gran percentatge d’aquesta gent és gent castellano-parlant.

Al domini lingüístic del català hi ha molta gent que entén sense problemes el català, però no el fa servir mai a la seua vida, simplement perquè la necessitat no es presenta en cap moment.

SomGNU i GNULinux.cat van nàixer amb l’objectiu de promoure el programari lliure, però també el de promoure la nostra llengua. Un dels punts més importants a l’hora de promoure la llengua és evitar que els catalano-parlants la facen servir en lloc d’altres llengües, com el castellà; però altre punt important és atraure a tota aquella gent que coneix la llengua, però no la fa servir mai, perquè de tot, sempre troba alternativa en castellà.

Si fem una versió de GNULinux.cat en castellà, primerament la gent que ens llig que és castellano-parlant ens abandonarà per passar-se a la «lengua común» i, per altra part, nosaltres mateixos (els membres de GNULinux.cat), podem començar a abandonar el lloc en català, simplement perquè el de castellà tindrà molt més èxit.

Això és una tasca gairebé de militància lingüística. Només cal mirar altres projectes com EyeOS, KDEMar i d’altres que van començar en català però amb el pas del temps l’han deixat a banda per passar-se al castellà. Això també ha passat amb la gent d’android-cat, un grup que va nàixer per crear la traducció catalana de l’Android i que ara és una llista de correu on el 80% del contingut és en castellà i el nom de «cat» és una cosa completament regional, com si hagueren fet servir el nom de «filipí».

Els membres de GNULinux.cat promovem el programari lliure. PROMOVEM LA LLENGUA.

GNULinux.cat en castellà? No, gràcies

11 pensaments sobre “GNULinux.cat en castellà? No, gràcies

 1. Enhorabona per la decisió de mantindre Gnulinux.cat en català. La reflexió per a prendre eixa decisió és impecable i encomiable.

  Salut!

 2. Joan diu:

  Bravo per la decisió i la manera d’explicar les raons. Potser caldria fer una mica de promoció del lloc per augmentar les visites perquè, certament, GNULinux.cat té molta qualitat.

 3. Totus diu:

  Ubuntu Life és un bloc dels que segueixo. Certament, hi ha apunts breus i tal vegada pocs elaborats, però és un bon bloc si tenim en compte que només l’escriu una sola persona. Amb les visites també heu de teniu en compte la comunitat llatinoamericana, que no és poca.

  Amb això no vull desprestigiar la vostra feina. A l’inrevés, per a jo és immensament més elaborat que qualsevol escrit en castellà i en soc un fidel seguidor. Ànims!

 4. Jaume diu:

  Felicitats per la vostra decisió i pel vostre treball. Us segueixo i comparteixo algunes de les entrades del vostre bloc.

  Endavant

 5. X35C diu:

  Ànims!!!

  Ser pioners mai ha estat fàcil, i per això els “pioners” sempre han estat admirats. Vosaltres estau “obrint camí”, temps al temps ja veureu com tot aquest esforç tindrà el seu fruit.
  Continueu així!

  Moltes felicitats i ànims des de les Illes!

 6. M’has fet sentir orgullós de col·laborar almenys esporàdicament amb GNUlinux.cat. Totalment d’acord amb tot el que has dit.

 7. lluís(ma) diu:

  jo també us segueixo via rss. moltes gràcies per la bona feina que esteu fent, en tots els sentits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s