Un possible motiu de pes per al .val

Existeix una campanya des de diferents sectors valencianistes per tal de fomentar la creació del domini .val. D’entrada, considere que no és necessari atès que el domini .cat inclou les vindicacions que es demanen per al .val. Tot i així, la realitat és que els dominis .cat contractats des del País Valencià són molt pocs (li vaig preguntar directament al Jordi Iparraguirre, president de la Fundació .CAT).

El .CAT ha estat un èxit rotund. És una de les poques iniciatives que s’han dut a terme durant els últims anys que realment han suposat la creació d’un focus de cultura, difusió i conscienciació del català i d’allò que està relacionat amb el català i els catalans.

https://i1.wp.com/www.puntval.org/img/puntval.gif

El .CAT ha creat un model rendible que genera molts diners i que la Fundació .CAT torna a la societat en forma d’obra social (mireu les ajudes de la Fundació .CAT).

Vist això: seria possible que un domini .VAL acabara tenint un èxit semblant? Probablement l’èxit seria força menor, però al País Valencià tenim una manca molt important d’ens que lluiten amb èxit per la nostra cultura i la nostra llengua. No vull menysprear Escola Valenciana o ACPV, però eixes dues entitats viuen de les subvencions. Jo parle d’ens rendibles.

Al .VAL s’afegirien d’entrada tots els organismes públics. També podrien afegir-se empreses i particulars. És en aquest segon cas on ens la jugaríem. D’entrada, podríem pensar que l’èxit no seria molt… Però i si ho fora? Per desgràcia existeix un punt en contra important: qui es faria amb el control d’aquest organisme en cas que així s’aconseguira? Existeix un sector que promou el .val com a cosa contrària al .cat, són moltes les adhesions que s’han afegit a la iniciativa que provenen d’eixe sector. Un .VAL sota el control d’eixa gent podria fer molt de mal.

Per desgràcia, aconseguir un domini .VAL és una cosa que està fora del nostre abast. No només perquè s’han de pagar molts diners per aconseguir-ho, sinó perquè la IANA, l’organisme que s’encarrega d’aquestes coses, no sembla molt disposada a acceptar més dominis d’aquest estil.

Cal felicitar a la gent que va impular el .CAT: ho van aconseguir a temps i el resultat és impressionant. També cal felicitar a tota la gent que dia a dia treballa a la Fundació .CAT, ja que la tasca que fan per la nostra cultura i la nostra llengua és, senzillament, impagable.

Un possible motiu de pes per al .val

2 pensaments sobre “Un possible motiu de pes per al .val

  1. Amarosa diu:

    Si t’hagueres mirat la seua campanya i tingueres una mica de coneixement sobre el tema veuries que tots els adherits representen a entitats blaveres que no accepten la unitat de la llengua.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s